Regina Maria – insemnari zilnice

http://gaviotademontana.blogspot.com/2009/09/regina-maria-romaniei-ultima-romantica.html

http://gaviotademontana.blogspot.com/2009/09/regina-maria-romaniei-ultima-romantica.html

Regina Maria – insemnari zilnice

Volum V – anul 1923

“micutul bran, mult iubit … m-am simtit atat de mult acasa, in micutul locsor drag…”

“Pe munca unui suveran nu se poate scrie niciodata “terminat” si nu exista odihna decat daca el se retrage in singuratate inainte de vreme, lasandu-le altora truda, gasind un fel de izolare in care sa reflecteze asupra adevarului ca “totul este desartaciune si separator spiritului” asa dupa cum a spus-o batranul Solomon odinioara” (pag 17)

………………………………….

http://gaviotademontana.blogspot.com/2009/09/regina-maria-romaniei-ultima-romantica.html

Din acest motiv, majoritatea istoricilor occidentali care au scris despre viata Reginei Maria fac o precizare inedita: nepoata a Reginei Angliei si a Tarului Rusiei, cea care avea sa devina Regina României s-a nascut cu exact trei ani inaintea viitoarei sale tari!!

Fata de sotul sau a reusit sa se impuna si pe tot timpul domniei a fost mult mai vizibila. In schimb, cu regele Carol I a intrat repede in conflict inca din primele zile ale sederii in Romania. Maria nu putea sa se conformeze regulilor stricte impuse de Carol la curte, nu agrea atmosfera rigida si a facut tot posibilul pentru a-si castiga libertatea. In amintirile sale, „Povestea vietii mele”, descrie lunga confruntare dintre ea si rege, care pana la urma a devenit un compromis: Maria a invatat sa priveasca cu ochi mai ingaduitori regulile casei regale iar Carol a devenit mai maleabil si a acceptat unele lucruri, cum ar fi marea dragoste a printesei pentru echitatie.

Cum spuneam, interesanta ni se pare comparatia Mariei nu atat cu regina Elisabeta sau cu augustul sau sot Ferdinand, ci cu regele Carol. Daca acesta a dorit sa obtina respectul poporului sau, Maria a dorit sa fie iubita si a si fost. Romanii au fost bucurosi sa descopere o viitoare regina pe gustul lor, gata oricand sa se coboare printre ei, fara a renunta insa la majestetea sa, spre deosebire de Carol, care ii va guverna cu o privire rece si o mana de fier, este drept, cat se poate de potrivite daca tinem cont de moravurile romanilor si de prefacerile impuse de epoca.

Viata personala a celei care devenea in 1914, la moartea regelui Carol, regina romanilor, alaturi de regele Ferdinand, a fost una destul de zbuciumata. Ii placeau barbatii frumosi si mai ales cei imbracati in uniforma, iar aventurile sale galante faceau subiectul suetelor romanilor. Gurile rele spuneau ca cel putin unul din copiii Mariei, principesa Ileana, ar fi avut drept tata pe altcineva decat pe Ferdinand, printul Barbu Stirbei, iar ca fiica sa cea mare, Maria, s-ar datora scurtei legaturi cu un tanar locotenent. Zvonurile erau alimentate si de unele dintre doamnele elitei romanesti cu care regina a ajuns in conflict, printre acestea numarandu-se Zoe Sturza sau chiar Martha Bibescu.

Trebuie sa spunem insa ca regina Maria nu si-a dedicat viata exclusiv placerilor si aventurilor sentimentale. Ea a continuat opera sociala si culturala inceputa de Carmen Sylva si a folosit pentru aceasta prestigiul si pozitia sa, mult mai pregnante decat ale predecesoarei sale. De asemenea, in timpul razboiului a organizat si condus un important serviciu de asistenta medicala pentru soldati si nu a ezitat sa mearga deseori pe front printre cei care luptau. Spre deosebire de Elisabeta, regina Maria a jucat si un important rol politic, fiind unul din elementele care au decis intrarea Romaniei in primul razboi mondial alaturi de Anglia, Franta si Rusia. Regele Ferdinand, altfel inteligent si cult, era de o timiditate si nehotarare suplinite de multe ori de puternica personalitate a reginei. La Conferinta de pace de la Paris din 1919 a avut rolul ei, evident neoficial deoarece Constitutia nu-i acorda nici o putere politica.

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.211758439792.126969.211716689792&type=3

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s