Muscatura de capusa

http://www.lymediagnostic.ro/informatii-medical/muscatura-de-capusa/

http://www.desprecopii.com/info-id-1306-nm-Boala-Lyme-Borelioza.htm

Capusa – Ixodes Ricinus
Capusele sunt insecte parazite care fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paianjenii-arahnide, subclasa acarieni. Sunt paraziti hematofagi care se ataseaza de o gazda si se hranesc cu sangele acesteia de la cateva ore pana la cateva zile dupa care se desprind singure daca nu au fost observate si indepartate. Transmiterea de boli se face de obicei la sfarsitul mesei, atunci cand capusa este plina de sange. Astfel transmiterea de boli se poate face si dupa cateva ore.
Capusele au dimensiuni intre 2 – 4 mm lungime, putandu-si mari dimensiunea de pana la 100 de ori in timpul mesei. Femelele sunt de obicei mai mari decât masculii. Corpul are culoarea roşu,galben sau gri cu maro. Capul, maxilele aparatului bucal şi picioarele au în general o culoare mai închisă decât restul corpului. Maxilele aparatului bucal sunt specializate pentru supt şi înţepat,mod in care căpuşele se hrănesc cu sânge. In stadiul de larva are 3 perechi de picioare; abia in stadiile de nimfa si capusa adulta are 4 perechi de picioare
Femelele depun 1000 -3000 de ouă în pământ. . Durata evoluţiei de la stadiul de ou la cel de căpuşă adultă se întinde pe 1-3 ani. In fiecare stadiu de evoluţie (larvă, nimfă, animal adult) căpuşa se hrăneşte numai o dată cu sângele unei gazde . În general, mamiferele mici,şoarecii şi păsările servesc drept gazde larvelor şi nimfelor de căpuşe, pe când cele adulte se pot aşeza şi pe mamifere mari, inclusiv pe oameni. Cu scopul de a se hrăni, ele se ataseaza de orice parte a corpului dar prefera zone unde pielea este mai subţire, zona inghinala, axile si scalp. Acolo căpuşa face o gaură în piele, în care îşi introduce hipostomul si prin care eliberează o secreţie, care, pe de-o parte, conţine substanţe anticoagulante, care împiedică coagularea sângelui gazdei, şi care, pe de altă parte, conţine şi substanţe antiinflamatorii. Muscaturile nimfelor sunt cele mai dificil de depistat, deoarece sunt foarte mici si nu se pot observa usor. Exista specii de capuse care pot supravietui chiar si un an fara a se hrani.

Sunt răspândite în toate regiunile globului cu o mai mare diversitate in regiunile tropicale si subtropicale
Capusele nu sar si nici nu zboara. Traiesc agatate de firele de iarba de unde ajung usor la animale sau om. În casele oamenilor ele stau numai pe pielea oamenilor sau în blana animalelor de companie sau domestice. Împreună cu gazdele, ce le servesc şi drept vectori (mijloace de transport), căpuşele pot coloniza grădinile oamenilor.

Căpuşa poate fi periculoasă, deoarece este purtătoare de agenţi patogeni ai bolii Lyme (borelioză). Dacă se transmit la om agenţii patogeni ai bolii Lyme (Borrelia burgdorferi), acesta se poate îmbolnăvi de această boală.

Boala se desfăşoară în diferite etape, care sunt fiecare caracterizate de simptome specifice.

  1. În primă fază, la 60-80% din persoanele infectate, apare în zona muşcăturii, o înroşire a pielii (Erythema chronicum migrans), care se extinde treptat. In această etapă, oamenii bolnavi se simt slăbiţi, au dureri de picioare şi de mâini, li se inflamează glandele limfatice sau prezintă simptome de gripă.
  2. A doua etapa de evoluţie a bolii apare dupa aproximativ 4-6 saptamani de la infectare care se caracterizează prin simptome, cum ar fi de exemplu pareze parţiale, poliartrită, pericardită şi nevrite precum şi tulburări ale ritmului cardiac, care pot fi chiar fatale. Simptome de reper în această fază a bolii mai sunt şi paralizia unui nerv al feţei (paralizie facială) sau durerile radiculare.
  3. În a treia etapă a bolii, care poate începe la cateva luni sau ani de la infectare, au loc modificări ale creierului asemănătoare celor ce acompaniază boli precum sifilisul sau scleroza multiplă.

În cazul în care, după o muscatura de căpuşe, se observă una sau mai multe simptome din cele descrise anterior, trebuie mers neapărat la medic, în cel mai scurt timp posibil, pentru ca, în eventualitatea unei infecţii cu agenţii patogeni ai bolii Lyme, să se înceapă cât mai repede tratamentul corespunzător.
Capusele sunt inscrise in categoria vectorilor de transmitere a diferitelor boli putand transmite si alti agenti patogeni: virusi, printre care cel mai periculos este virusul meningoencefalitei de primavara(FSME), bacterii si paraziti ca anaplasma/ehrlichia, bartonela, haemobartonela(mycoplasma), babesia, leishmania.

Prevenire: Este bine sa luati masuri de prevenire impotriva capuselor pe tot parcursul anului dar trebuie sa fiti vigilenti in lunile calde(aprilie-septembrie) atunci cand capusele sunt cele mai active.
Persoanele, care fac excursii în natură, pot folosi preventiv substante de protecţie împotriva insectelor, aplicate direct pe piele, respectiv pe haine. După opririle în natură, oamenii trebuie să-şi controleze corpul de căpuşe. Este recomandat sa faceti baie sau dus cat mai repede dupa intoarcerea acasa (maxim 2 ore).
Efectuati o verificare completa a corpului (adulti si copii) cu precadere sub brate(axile), in jurul urechilor, in jurul buricului, spatele, inghinal,in jurul taliei si in parul scalpului.
Examinati cu atentie animalele de companie cu care ati fost la plimbare si hainele pe care le-ati purtat. Folositi manusi de unica folosinta pentru a evita contactul direct cu capusa
Căpuşele de obicei se pot înlătura imediat, înainte să apuce să străpungă pielea cu maxilele. În apartamente şi case căpuşa nu se poate înmulţi, aşa că nu există pericolul ca acestea să pătrundă în interior, decât prin animale de companie sau oameni. Animalele de companie, cum sunt câinii şi pisicile, se pot îmbolnăvi de asemenea de borelioză. De aceea trebuie luate şi pentru ele măsuri preventive de protecţie. Animalele de casă trebuie controlate în mod regulat de căpuşe.

Cum se scoate CORECT o capusa

  • O căpuşă ce a pătruns prin piele poate fi scoasă cu ajutorul unui cleşte special pentru scoaterea căpuşelor sau cu o pensetă speciala cu falcile bombate, ascutite, in forma de V care fac contact int-un singur punct si care se strang prin apasarea pe piele a pensetei. Instrumentul trebuie să prindă între cleşti gatul/ceafa capusei şi, printr-o mişcare de dezşurubare,in sens invers acelor de ceasornic,căpuşa să fie scoasa
  • Trebuie sa evitati strivirea corpului căpuşei, deoarece făcând acest lucru, agenţii patogeni precum cei ai boreliozei şi arboviruşii pot fi “injectati” direct în rana înţepăturii. Deasemenea trebuie sa aveti grija sa nu rupeti capusa. De regula se rupe din zona gatului, capul si aparatul bucal ramanand in piele
  • Evitati folosirea de metode “folclor”. Cat timp se afla pe piele capusa nu trebuie stropita cu ulei, acetona, benzina,lac de unghii sau folosind caldura cu chibrit sau bricheta pentru a face capusa sa se desprinda de pe piele intrucat acestea duc la distrugerea corpului lor, imprastiind agenti patogeni in locul intepaturii.
  • Dupa coaterea capusei curatati bine zona muscaturii si mainile cu spirt,alcool iodat sau apa cu sapun.

Daca nu stiti cum se scoate o capusa, nu aveti instrumentele necesare sau la extractie capusa s-a rupt, mergeti de urgenta la camera de garda a unui spital, la serviciul de chirurgie de urgenta pentru scoaterea corecta a capusei si dezinfectarea zonei evitand sau limitand astfel infectarea sau reinfectarea cu agenti patogeni purtati de capuse

Majoritatea muscaturilor sunt inofensive si nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate ci doar un discomfort local. Capusele care inca nu s-au atasat de organismal gazdei si nu s-au hranit se pot indeparta foarte usor fara sa existe riscul unor complicatii.

Cu cat capusa este inlaturata mai repede, cu atat riscul de transmitere a unor boli scade.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s