De ce munca pe care o faci te dezamageste, de David Cain

traducerea acestui articol

(sunt sigura ca as fi facut o traducere mai reusita in alte circumstante – insa consider ca e mai util sa traduc asa cum pot acum si ca aceasta idee merita impartasita):

http://thoughtcatalog.com/2013/why-your-work-disappoints-you/

~ De ce munca pe care o faci te dezamageste ~

MAR. 28, 2013 

By DAVID CAIN

Doar o scurta impartasire pentru anumiti oameni. Daca “a crea”  face parte din viata ta – ca hobby sau job – a scrie, arte, muzica, design, orice altceva – cred ca urmatoarele vor insemna ceva pentru tine. Daca in trecut ai avut preocupari artistice si in prezent nu le mai ai atunci acest articol s-ar putea sa fie si mai relevant.

Nu imi aduc aminte unde am vazut asta prima data, dar a circulat o vreme pe canalele de social media:

“ Nimeni nu spune asta incepatorilor, si imi doresc ca cineva sa imi fi spus si mie. Noi toti cei care facem o munca creativa, intram in acest domeniu pentru ca avem un simt estetic.  Dar e acest spatiu lipsa ce trebuie depasit. In primii ani te ocupi cu diverse, nu e chiar minunat. Incerci sa faci ceva bun, are potential, dar de fapt nu e minunat. Dar simtul tau estetic, cel care te-a atras Ia cest joc, e inca pe val, e acolo. Si din cauza simtului tau estetic de aceea munca ta te dezamageste. Multi oameni nu depasesc aceasta faza, ei renunta. Multi oameni pe care ii cunosc si fac o munca artistica interesanta au trecut prin acesti primi ani de care vorbesc. Stim ca munca pe care o facem nu are acel ceva special pe care stim ca vrem sa il aibe. Cu totii trecem prin asta. Si daca tu esti deabea la inceput sau esti inca in aceasta faza de inceput, trebuie sa stii ca e ceva normal si cel mai important lucru este sa muncesti mult, sa creezi. Seteaza-ti un termen ca in fiecare saptamana sa scri o poveste. Numai dup ace ai creat un anumit volum d emunca vei acoperi acel spatiu lipsa de care spuneam la inceput si munca ta va fi mpe masura viziunii si a ambitiei. Si a durat ceva mai mlt la mine pana mi-am dat seama cum functioneaza. Va dura o vreme. E normal sa ia timp. Trebuie sa lupti si sa iti gasesti calea proprie.” ~  Ira Glass~

Simtul tau estetic este motivul pentru care munca ta te dezamageste.

Cred ca acesta e un fapt de viata pentru creative si trebuie sa ne simtim usurati pentru ce inseamna toate acestea. Asta e motivul pentru care cateodata e asa de greu sa iti pui fundul pe scaun si sa incepi lucrul la ceva – e dureros sa faci ceva ce nu intalneste propriile standarde, si acei dintre noi care suntem mai noi nu atingem prea des acele standarde auto-impuse.

Asta explica de asemenea si de ce unii scriitori netalentati sau muzicieni sunt mai increzatori in ei si mai putin inhibati cand vine vorba de promovare de sine decat unii artisti cu adevarat buni. Standardele modeste sunt mai usor de indeplinit. Daca esti prea constient de sine cand vine vorba sa iti reprezinti propria creatie, foarte bine, exista un motiv pentru asta. Artistii mediocri sunt mediocri pentru ca nu cunosc ce inseamna sa fii cu adevarat bun.

Asta explica si de ce oamenii renunta chiar si cand au vazut o data cat de buni pot fi cu adevarat.

Acest citat – pe cat de revelator a fost – il uit mai mereu. Uit mai mereu ca auto-tortura (care se stie ca vine la pachet cu munca de creatie)  – sentimente sistematice precum “ Nu sunt bun la asta” “nu-mi iese”, acestea nu sunt un defect sau o tragedie personala, nu e altceva decat un semn ca stii diferenta dintre ceea ce e bun si ce nu e.

Deci este inca unul dintre acele puncte  de frictiune naturala in viata omeneasca cand cea mai buna optiune este sa iti depasesti inclinatiile naturale si sa faci din asta un obicei, si sa creezi chiar daca doare sau te sperie. “cand e cel mai bun timp sa exersez?” il intreaba un student pe Dalai Lama. “Cand simti tu ca e cel mai bine” ii raspunde el.

Nu este cea mai incantatoare revelatie, dar simplifica lucrurile sa stii ca munca slaba calitativ este a) normal si b) necesara. Volumul de munca despre care vorbaste Glass nu se va schimba. Trebuie sa intri direct in subiect sis a treci prin toata treaba asta, si mare parte din ea nu va fi foarte draguta. Iar asta nu se potriveste prea bine cu strategia me a de a evita tot ce ma face s ama simt prost. Nu stiu cum iti va afecta tie viata creativa insa la mine stiu sigur ca nefericirea mea tocmai si-a gasit o companie pe masura.

Ipotetic atunci ar fi ca cel mai sanatos mod de a aborda problema ar fi sa faci doua lucruri:

–   unu – sa intampini binevoitor munca slabuta atunci cand te viziteaza, sa o iubesti asa cum ti-ai putea iubi niste copii razgaiati si ingrozitori doar pentru ca sun tai tai, sis a nu te intereseze cum ar putea altii sa-I considere.

– Doi – sezi si exerseaza ceva anume in mod current, pntru ca intelegem ca a face ceva mizerie intentionat in procesul asta de acumulare de experienta – ne ajuta sa urcam muntele la fel de repede precum niste miscari de geniu

Citatul lui Glass imi aduce aminte de o alta metafora despre scris. Este ca si cu ai sapa dupa aur. Doar prin a asterne cuvinte pe hartie, tu sapi dupa aur, si pana sa dai de el vor fi cantitati uriase de nisip. Dar sunt si graunte de aur printre firele de nisip. Nu poti face altceva decat sa devii mai bun, si in curand nu va trebui sa sapi prin atata nisip. Totusi nisipul este ceva normal. Nu ar trebui sa te ingrijoreze, nu ar trebui sa te irite prea tare si in mod categoric nu ar trebui sa te faca sa gandesti ca sapi in locul nepotrivit.

…..

Cateodata preocuparile artistice te fac sa te simti singur. Dar nu esti singur; cu totii trecem prin asta. Cu totii ne lovim cu capul de acelasi perete. Nimeni nu va intelege totusi de ce ne purtam asa. Ei nu vor fi interesati in “nisipul“ tau si probabil nici ca nu stiu ca nisipul e o parte importanta din process.

…..

Elena:
Intr-o zi ametita ca aceasta a fost un exercitiu bun sa urmaresc gandirea altcuiva, e o gimnastica mentala foarte buna sa traduci pe cineva – va incurajez sa o faceti din cand in cand  – sunt articole, cuvinte, idei care respira, sunt vii – merita citite si in romana.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s