Quo Vadis

Quo Vadis

Asa mi-a venit anul asta, in saptamana patimilor sa citesc aceasta carte. M-a lovit din senin, imi ramasese agatata pe undeva o fraza rostita candva de mama cu .”..ce deosebita e cartea asta…”

Si a fost  o lectura foarte potrivita de paste (aprilie 2014). Si imi dau seama ca am citit-o, am trait cartea altfel decat as fi putut sa o fac in trecut.

Recenzii bune la carte (si la filme) sunt sigura ca se gasesc, insa am simtit nevoia sa-mi imprim impresiile proaspete dupa lectura, trairea si constientizarea unor lucruri.

Inceputurile crestinismului, lupta ce se da in sufletul unui om, in sanul unei comunitati in contrast cu ce i se opune cu inversunare, trairea unei perioade istorice atat de indepartate insa cat de actual redata  (oare am renuntat sa ne mai “sfasiem” intre noi, sa folosim tactici murdare, sa ne injunghiem pe la spate?! bine macar acum o facem in alt sens, in dueluri de vorbe. ne-am elevat… vorba unei amice astazi ne injunghiem metaforic “ca sa economisim costumul, sa nu-l gaurim”.

 

partile care m-au impresionat cel mai mult:

 

– zugravirea lui Nero, subtilitatea psihologica

– trairea hristica, ce reprezinta Hristos pentru fiecare om indiferent de unde se trage el (fie el roman, patrician, soldat, filosof stoic, scursura societatii,

– iubirea spiritualizata vs iubirea pur carnala orgiastica

– felul in care e scrisa si construita povestea transmite dincolo de pagini (imaginile traiau viu in fata ochilor, tensiune, miros, atmosfera, intensitate, culori, legatura emotionala)

– relatia bine rau, dorintele si visele pur umane vs relatia cu zeii, si planul lui Dumnezeu greu de inteles, descifrat, acceptat

– intoarcerile de fraze, situatii

– scenele cu torturile crestinilor – aceasta nu e doar o poveste mestesugit pusa pe hartie! In mine a trait dureros asentimentul ca: au fost oameni care au murit, au fost torturati inimaginabil pentru credinta lor. Si e o imagine pe care nu o pot uita: m-am transpus in scena: in arena grup de crestini, animale salbatice – demnitate si nu urla nu plang ci se roaga, canta imnuri crestine. Cum pot alte fiinte umane sa asiste cu placere sadica la astfel de spectacol?! Raul in toata splendoarea sa.Si istoria e plina de astfel de explemple: raul absolut insotit de binele nesperat, cand se va satura fiinta umana de toate acestea?! cand isi va ridica ochii din tarana?!

– Quo Vadis – tensiune interioara a lui Petru  -” incotro Doamne?” scena superba: viziunea lui Hristos care e gata sa ii preia sarcina lui Petru – doar pentru a-i oferi sprijin sa isi duca misiunea pana la capat, subtil, intens cu atatea implicatii (sunt scene, momente, la care m-as opri sa detaliez la un moment dat)

…………………..

”Quo Vadis, Domine” (în traducere: Încotro, Doamne?/ Unde mergi, Doamne?) este întrebarea adresată de către Petru lui Iisus. Ce interesează este răspunsul acestuia: ”Merg la Roma, să fiu răstignit din nou”. La auzul acestor vorbe, Petru revine în Roma și moare ca un adevărat martir în arena romană sub pedeapsa dată de Nero.

 

de la sursă: SemneBune > Quo Vadis de Henryk Sienkiewiczhttp://semnebune.ro/2012/quo-vadis-de-henryk-sienkiewicz/#ixzz2zqEnNKN6

Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Follow us: @SemneBune on Twitter | 146207075393967 on Facebook

 

……………………

– aceasta este o carte inspirata

 

Citate:

  • Fericirea este întotdeauna acolo unde o găsește omul
  • Toate limbile și tainele și toate științele n-au să fie nimic fără iubire, care e mărinimoasă, răbdătoare, care nu face rău, nu dorește onoruri, îndură totul, crede oricui, speră mereu și învinge.
  • Să iubești nu e suficient, trebuie să știi să înveți pe altul arta dragostei. Plăcerea o simte și plebea, chiar și animalele. Omul adevărat, însă, tocmai prin asta se deosebește de animale. El transformă dragostea într-o artă nobilă și, bucurându-se de ea, e conștient de valoarea ei divină. Astfel, nu-și satisface trupul, ci și sufletul.

 

link film:

http://filmehd.net/quo-vadis-1951-filme-online.html

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s