Frauda, Minciuni, Adevar – si Drumul Constientei

Azi am fost pusa in fata unei excrocherii – ce m-a ajutat? Faptul ca mi-am pus nistre intrebari si am verificat informatia inainte de a o crede sau actiona. Si situatia asta o intalnesc si in alte domenii sau cazuri.
Sunt cateva indicii prin care putem recunoaste fraudele si minciunile:
– abordare prietenoasa, cu cateva info relevante ca sa para veridica
– nu cunosti suficient persoana care te abordeaza (desi se poate prezenta cu niste detalii stufoase plauzibile, in ziua de azi poti afla ff multe de pe net, despre istoricul unei persoane si cercul sau de cunoscuti
– mentionarea unor cunoscuti + cateva detalii referitoare la situatie / subiect (pare stapan pe sine si se poarta ff firesc ca si cum lucrurile sunt deja aranjate) iar asta are darul sa iti adoarma beculetul de alarma ca ceva ar fi neinregula
– iti poate zice ca iti ofera ceva / cere ceva (pe parcurs afli ca tre sa platesti o taxa de expediere, sau din comunicare doar stoarce info de la tine ca sa le foloseasca mai departe in cercul tau de cunoscuti)
– simtul de urgentare, presiune, debit mare de info care are darul sa te ameteasca inr-o retea de minciuni si adevaruri (acesti oameni sunt adevarati maestri la manipulare, si sunt in stare sa se adapteze la diferite tipuri de reactii)
Solutii:
– in momentul in care te simti luat la intrebari, schimba placa: incepe sa pui si tu intrebari (vezi unde se incurca, unde se retrage, cat de repede raspunde, informatii contradictorii)
– cu un astfel de om, nu te intinzi la discutii, o data ce te-ai prins te retragi pur si simplu fara explicatii / tai orice comunicare – e ca in filmele americane: orice spui va fi folosit impotriva ta. Multumesc, pa. (dupa punct nu se mai continua cu nimic altceva)
– daca ai trecut printr-o astfelde experienta povesteste si altora, asa aflam cu totii ce scheme mai sunt la moda si ne putem educa unii pe altii si dezvolta un simt sanatos pt minciuni si adevar (da, asta cere antrenament – pentru ca daca te prinde intr-o zi mai adormit, obosit, cu alte griji poti inghiti niste galusti mincinoase)
– Preventie sau Securitate: pune-ti intrebari: cum a aflat de xyz detalii? Pe cine a mai contactat? Unde sunt fisuri in Securitate? (mail, tel, diverse conturi si parole, antivirus etc). Ia masurile necesare de Securitate, si atentie unde tii doc personale.

Tipul asta de frauda / minciuna se gaseste si in alte domenii / subiecte – si de aia e bine sa nu inghitim galusti nemestecate (sa nu luam de adevarat tot ce vine spre noi, sa trecem cu mare atentie prin filtrul propriu orice info vine catre noi, e un antrenament care in timp dezvolta niste abilitati care ne ajuta in zilele in care suntem cu garda mai jos (oboseala, stres, momente proaste) dezvoltand acest simt suntem mai in contact cu fiinta noastra si onoram ADEVARUL, de fiecare data.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s