Antroposofia

 

 

Goethe

~

Dacă ar fi trebuit să studiem toate legile, nu ne-ar rămâne timp pentru a le încălca.

~

Adevăratul obiect de studiu al omenirii este omul.

~

Tratează-i pe oameni ca şi cum ar fi ceea ce ar trebui să fie şi ajută-i să devină ceea ce sunt capabili să fie.

~

Îşi merită viaţa, libertatea numai acela ce zilnic şi le cucereşte ne’ncetat.

~

Toate gândurile cu adevărat înţelepte au fost deja gândite de mii de alţi oameni înaintea noastră; ca să le facem însă cu adevărat „ale noastre”, trebuie să le gândim iarăşi noi înşine, să le repetăm cu evlavie şi respect, până când vor deveni o parte din viaţa şi experienţa noastră intimă.

~

Mai întâi instruieşte-te singur, apoi vei primi învăţătura de la alţii.

~

~~~

citat din introducere de biolog dr. PETRE PAPACOSTEA
Rudolf Steiner     TEZE ANTROPOSOFICE    GA 26
 
PDF: antroposofie introducere papacostea

~~~

Antroposofia este un curent spiritual modern, fundamentat de austriacul Rudolf Steiner (1861–1925), personalitate complexă, dotată cu capacitatea de a dezvolta în mod consecvent şi interactiv atât mistica înaltă bazată pe experienţe interioare care l-au condus la cercetări aprofundate în lumea spirituală, cât şi gândirea riguros ştiinţifică despre spirit, prin opoziţie cu tendinţele materialismului dominant în secolul al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea. Materialismul urmărea eliminarea nivelului divin-spiritual din cunoaştere prin contestarea existenţei acestuia în Univers, ceea ce l-a îndreptăţit pe R. Steiner să afirme: „Tragedia materialismului constă în faptul că nu poate înţelege ce este materia“.

 * * *

De ceva vreme am descoperit Antroposofia si cartile lui Rudolf Steiner, mai exact in septembrie 2010 la 29 de ani intr-o perioada in care imi doream acut sa intalnesc oameni cu preocupari si cautari spirituale autentice, intr-un mod deschis si sincer.

Prima intalnire a fost una memorabila pt ca am aflat “intr-un mod intamplator” despre Societatea Antroposofica din Romania (http://antroposofie.ro/) dintr-o emisiune a lui Oreste intr-o vineri seara avandu-l ca partener de dialog pe Zoltan Andras. Ce m-a surprins la discutia celor 2 era ca desi ajunsesera inr-un punct al discutiei in care nu erau chiar de acord totusi isi respectau opiniile si nu intrasera intr-un conflict de idei asa cum se intampla in alte intalniri intre 2 oameni. Schimbul lor de idei era mai mult o impletire a unor idei apparent diferite, discutia avea o substanta e ei.

Zoltan a mentionat site-ul SAR (http://antroposofie.ro/) si am intrat pe el ca sa aflu cu surpriza ca era un simpozion pt tineret chiar a 2a zi de dimineata (eu citeam asta la ora 12 noaptea…) Si a trebuit sa ma hotarasc destul de rapid daca vreau a 2a zi sa merg acolo la ora 9 (de obicei sambata preferam sa dorm mai mult) sa merg singura (pe cine as fi putut sa rog sa ma insoteasca ?!) si intr-un loc cu oameni total necunoscuri, un grup posibil deja sudat, si imi aduc aminte ce senzatii te incearca cand patrunzi intr-un cerc nou de oameni, te poti simti primit sau te poti simti ca un strain total si neinvitat. Nu a fost cazul si aici: am stat aproape 12 ore impreuna cu acesti tineri frumosi, si mi s-a parut uimitor ca poti sa petreci o zi asa frumoasa cu niste oameni pe care nu i-ai cunoscut mai inainte– am avut discutii pe o anumita tema, ateliere artistice ( improvizatii muzicale/ teatru / desen) am pregatit masa impreuna intr-un mod armonios si tihnit, am jucat niste jocuri pt a ne dezmorti si trezi corpul, am cantat la chitari si ne-am bucurat unii de ceilalti.

Cu timpul participand si la alte activitati de la SAR (simpozioane, cursuri, inatlniri) am aflat tot mai multe despre lume, despre tot ce ne inconjoara, despre mine. Fiecare are un set de intrebari care ne insotesc pe o perioada, si se pot schimba in timp (eu am o vorba: o intrebare mai naste inca 10 noi, si asa e si frumos, sa traiesti intr-o stare de mirare si intrebare). Unele din aceste intrebari  sunt mai dificile sau ne fac sa ne invartim in cerc, par multumitoare o vreme dar raspunsul poate fi incomplet si atunci continui sa cauti. Daca nu ai nelinistea cautarii nu ai cum sa intelegi  cu adevarat randurile acestea 🙂 …

Am descoperit in antroposofie cateva domenii dragi mie:

* * *

Desenul formelor

* * *

http://img0-llalt.etsystatic.com/000/0/5544578/il_fullxfull.224083644.jpg

http://www.waldorfsimeria.ro/scoala-waldorf/pagina-elevului/2010-2011/clasa4/desenulformelor4.html

http://www.waldorfsimeria.ro/scoala-waldorf/pagina-elevului/2009-2010/clasa6.html

* * *

Gimanstica Bothmer

 * * *

Miscare cu sens – aplicare in viata zilnica, in variate domenii si activitati

Cursuri in Bucuresti, si la cerere si in tara si strainatate

http://www.youtube.com/watch?v=ets9QRp-ifE

http://www.amazon.de/Die-Bothmer-Gymnastik-P%C3%A4dagogische-therapeutische-Anwendungsm%C3%B6glichkeiten/dp/3794523415

http://www.youtube.com/watch?v=aJJeQJHAcHA

http://f1.grp.yahoofs.com/v1/EO7eTwZbJ1ZkfzVWPy_fXzLjKY3c_uGtX1azwOORk2PjdIlvOmBcA_-xVhiTvFLu6j5qmnBUQA_dtUnU-Hll0A/Die%20Bothmer-Gymnastik.pdf

* * *

Consiliere Biografica

* * *

 

https://www.facebook.com/Centrul.Alma.Sophia

* * *

Pictura antroposofica

* * *

Ninetta Sombart

http://www.amselhof-kunstdrucke.de/shop/index.php?cat=c501251_Ninetta-Sombart.html&page=6

http://www.christengemeinschaft.ch/assets/images/Allgemein/2ef775fdc7.jpg

http://api.ning.com/files/Dujo-4QRHVsw7AYytdTj5gBQGU1vhLjTyfMi9wPVg*jOJAT0NmWZsSaG7VKogntogf9BBgJA*auMXK3mfNj1XuGLyPtPdiMO/Weihnacht1986.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_7B9HWOq9A0k/Sxab9srESPI/AAAAAAAAAgM/HJmQweoTbxg/s400/Ninetta+Sombart,+Einzug+in+Jerusalem+1999,+No+3370.jpg

Georg Goelzer – Slideshow

http://vimeo.com/44160892

In this directory you will find artists who were inspired by the writings of Rudolf Steiner, or influenced by him personally. These are Anthroposophical Artists, as Dr. Steiner was the founder of the Anthroposophical movement. You can read more about this at: http://www.rsarchive.org/, the Rudolf Steiner Archive.

http://fineart.elib.com/fineart.php?prev=&dir=Collection%2FAnthroposophical

* * *

Agricultura Biodinamica

* * *

 

* * *

To be continued…

http://antroposofie.ro/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s